مقالات

مقاله تخصصی تفسیر نتایج آنالیز روغن

تفسیر نتایج آنالیز روغن

یکی از بحث برانگیز‌ترین مواردی که در آنالیز روغن دارد، تفسیر نتایج آنالیز روغن است. آیا شما می‌دانید تفسیر نتایج آنالیز روغن چگونه است؟ چه آزمایش هایی در تفسیر درست آنالیز وجود دارد؟ در این مقاله به این سوالات به طور کامل توضیح داده مشود.

یکی از جنبه­های برنامه تعمیرات پیش­بینانه – پیش­گیرانه، داشتن یک برنامه آنالیز روغن موثر و مناسب است. روغن در حال چرخش در سیستم، حاوی اطلاعات مفیدی است که وضعیت فعلی روغن را گزارش می­کند. با اجرای برنامه مدون آنالیز روغن می­توان زمان طولانی­تری از روغن استفاده کرده و دورریز کمتری داشته باشیم. همچنین اجرای موثر این برنامه موجب افزایش طول عمر دستگاه­ها و کاهش هزینه قطعات یدکی می­شود. نقطه قوت این تکنیک، قابلیت آن در شناسایی آلودگی، فرسایش و عیب سیستم در مراحل اولیه است. همچنین با تجزیه و تحلیل ذرات بدست آمده از روغن نمونه، از نظر اندازه، رنگ، شکل و تراکم، شناسایی نوع و محل عيوب میسر می­گردد.

هدف از تفسیر نتایج آنالیز روغن

اساساً سه هدف در تفسیر نتایج آنالیز روغن پیگیری می­شود:

1- بررسی سلامت سیال

مشخصات روغن مصرفی هر دستگاه بایستی دقیقا منطبق با ویژگی­های روغن تعریف شده آن دستگاه باشد. روغن مصرفی توسط طراح دستگاه ، با توجه به بار وارده ، دما و دیگر شرایط کاری دستگاه تعریف می­شود. با آزمایش نمونه روغن، خواص فیزیکی و شیمایی روغن و مواد افزونی و کارایی آن سنجیده می­شود و در صورتی که روغن نامناسبی به دستگاه افزوده شود می­توان آن را تشخیص داد.

۲- بررسی وضعیت دستگاه

از آنجا که اصلی­ترین علت خرابی دستگاه­های مختلف آلودگی است، می­توان ذرات خارجی، رطوبت و ذرات سایشی وارد شده به آن را تشخیص داد.

۳- بررسی ذرات سایشی سیستم

ذرات سایشی سیستم ناشی از کنده شدن و سایش قسمتی از بدنه دستگاه است. به طور کل از طریق آنالیز ذرات معلق در روغن فرآیند پیچیده فرسایش را می­توان در هر مرحله از پیشرفت آن کنترل نمود. با استفاده از مشخصات ذرات فرسایشی معلق در نمونه روغن می­توان به نوع، شدت، محل و عامل عیب پی برد.

 

مفهوم گرانروی یا ویسکوزیته روغن در تفسیر نتایج آنالیز روغن

ویسکوزیته روغن، خاصیتی از یک سیال است که سبب مقاومت آن سیال در مقابل حرکت می­شود. این خاصیت از نظر مکانیکی نسبت تنش برشی (Shear Stress) به سرعت برش (Shear Rate) است. گرانروی را می­توان به عنوان درگیری فیزیکی مولکولها، هنگامی که در معرض جاری شدن قرار گرفته باشند. تجسم نمود. مقدار گرانوی در مواد مختلف می­تواند متفاوت باشد، مثلاً جیوه نسبت به وزن خود از پایین­ترین مقدار ویسکوزیته برخوردار است تمامی گازها در مقایسه با سیالات رقیقی همچون بنزین، آب و الکل، گرانوری بالاتری دارند. و در نهایت روغن و گلیسیرین بالاترین ویسکوزیته را دارا هستند.

دما و فشار عواملی هستند که بر گرانروی تأثیر دارند. مثلا با بالا رفتن دما، ویسکوزیته کاهش پیدا می­کند و تغیییرات ویسکوزیته نسبت به دما در درجات حرارت پایین شدیدتر است. در اثر افزایش فشار، گرانروی روغن بیشتر می­شود زیرا مولکولها به هم نزدیک­تر شده و اصطکاک آنها بیشتر می­شود.

بر اساس تعریف، مقاومت یک سیال در برابر جاری شدن، گرانروی نامیده می­شود که به عنوان مهمترین خاصیت فیزیکی روغن مطرح است، که هم در انتخاب روغن مناسب مدنظر است و هم تغییرات آن در حین کارکرد می­بایستی مراقبت شود و چنانچه میزان تغییرات بیش از ۲۰ درصد تا ۱۰- درصد مقدار اولیه باشد، تعویض روغن الزامی خواهد بود. دلایل تغییر گرانروی روغن می­تواند آلودگی آب، آلودگی سوخت، حرارت، آلودگی سیلیس، اختلاط با روغنی دارای گرانروی متفاوت و یا فاسد شدن روغن در اثر اکسیداسیون باشد. انتظار می­رود که ویسکوزیته روغن در اثر گذشت زمان (و مصرف) افزایش یابد ولی در عين حال افت ویسکوزیته نیز می­تواند در برخی از موارد خطرناک­تر از افزایش آن باشد.

 

شاخص گرانروی روغن در تفسیر نتایج آنالیز روغن

شاخص گرانروی نشان دهنده میزان مقاومت روغن به تغيير گرانروی در اثر تغییرات دما می­باشد. شاخص گرانروی بالاتر نشان دهنده ثبات بیشتر گرانروی در دماهای مختلف است. کاهش در شاخص گرانروی ناشی از اختلاط روغن موتور با روغن با شاخص کمتر میباشد و افزایش در شاخص ویسکوزیته ناشی از اختلاط با روغنی که شاخص بالاتر دارد و اکسید شدن روغن در بعضی موارد می­باشد.

 

نقطه ریزش روغن (Pour Point) در تفسیر نتایج آنالیز روغن

نقطه ریزش روغن عبارت است از پائین­ترین دمایی که وقتی روغن تحت شرایط خاصی به تدریج سرد می­شود، هنوز جاری است. دانستن نقطه ریزش روغن، از لحاظ اینکه در سرما بتوان و یا نتوان روغن را به وسیله پمپ انتقال داد اهمیت دارد. برای روغن­های معدنی، نقطه ریزش با افزایش گرانروی افزایش می­یابد. مثلا یک روغن ایزو ۴۶ نقطه ریزش بالاتری نسبت به یک روغن ایزو ۳۲ دارد. بالا رفتن نقطه ریزش روغن­های معدنی، عموما به خاطر رسوب کردن بلورهای موم پارافینی موجود در این روغن­ها در سرما پیش می­آید.

 

نقطه ابری شدن روغن در تفسیر نتایج آنالیز روغن

نقطه ابری شدن روغن دمایی است که وقتی روغن سرد می­شود، در آن دما روغن برای اولین بار کدر یا ابری می­شود. این ابر مربوط به موم­های میکرو کریستالی است. این آزمون برای مواردی که روغن باید در سرما از منافذ و یا راه­های باریکی عبور کند اهمیت دارد. وجود مقدار کمی آب افزایش نقطه ابری شدن می­گردد و در این حالت تیرگی روغن هم افزایش پیدا می­کند. نقطه ریزش روغن­های نفتینیک در مقایسه با روغن­های پارافینیک پایین­تر است.

 

سرعت (تنش) برشی روغن در تفسیر نتایج آنالیز روغن

سرعت (تنش) برشی روغن عبارت است از نسبت سرعت برش به ضخامت لایه روغن. گرانروی روغن تحت سرعت زیاد برشی از لحاظ درک کارایی روانکاری در سرعتهای زیاد و با وجود لایه نازک روغن اهمیت دارد. بعنوان نمونه، بلبرینگ­های ویژه­ای ( Large Tilting Pad Thrust Bearing) که اغلب در ژنراتورهای هیدروالکتریکی به کار می­روند، مثال خوبی برای این مورد می­باشند. گرانروی به عنوان تابعی از سرعت حرکت برشی، به وسیله دستگاههای گردنده (Rotating) متعددی قابل اندازه­گیری می­باشد. این دستگاه­ها نیرویی را اندازه می­گیرند که در مقابل جریان لایه­ای از روغن با ضخامت و سرعت معین مقاومت می­کند.

 

نقطه اشتعال روغن (Flash Point) در تفسیر نتایج آنالیز روغن

نقطه اشتعال روغن حداقل دمایی است که در آن تحت شرایط تعریف شده بخار روغن در مجاورت شعله یک لحظه مشتعل و سپس خاموش می­شود. کاهش بیش از حد نقطه اشتعال در روغن­های کارکرده نسبت به روغن تازه نشانه اختلاط روغن با سوخت است. علت این موضوع را بایستی در ساییدگی و چسبندگی رینگها ،احتراق ناقص و ساییدگی بوش یا بدنه سیلندر جستجو کرد. در این حالت ویسکوزیته روغن کاهش یافته و آلودگی سوخت نیز گزارش میشود.

 

نقطه احتراق روغن (Fire Point) در تفسیر نتایج آنالیز روغن

معمولا دمای نقطه احتراق روغن در حدود ۳۰ درجه سانتیگراد بالاتر از دمای نقطه اشتعال است. خاصیت­های گفته شده را نباید با آتشگیری خود به خودی اشتباه کرد. البته روغن­هاییی که نقطه اشتعال، پایین دارند، ممکن است خود به خود در شرایط آتش بگیرند، اما این امکان در مورد روغن­های با نقطه اشتعال بالا نیز وجود دارد.

تشخیص آلودگی سوخت در روغن در تفسیر نتایج آنالیز روغن

روغن­هایی که به نوعی با سوخت (گازوئيل) مخلوط می­شوند (این مسئله بیشتر در موتورهای احتراقی اتفاق می­افتد)، گرانروی آنها کاهش می­یابد. همچنین بدلیل آنکه نقطه اشتعال سوخت پائین است، پس از اختلاط با روغن نقطه اشتعال روغن نیز به تناسب پایین می­آید. بنابراین کاهش گرانروی همراه با کاهش نقطه اشتعال روغن علامت آلودگی سوخت در روغن می­باشد. زمانی که روغن در اثر اختلاط با سوخت رقیق می­شود، کیفیت روانکار کاهش یافته و باعث افزایش ساییدگی قطعات و بالا رفتن دمای کار موتور می­شود. روغن، سطوح فلزی موتور را از هم جدا کرده، آب­بندی بین محفظه احتراق و محفظه ميل لنگ را فراهم آورده و وظیفه انتقال حرارت در موتور را نیز بر عهده دارد که در صورت رقیق شدن، این وظایف را به خوبی انجام نداده و باعث ایجاد عيوب دیگری در موتور می­شود.

 

جرم مخصوص و چگالی (Density) در تفسیر نتایج آنالیز روغن

چگالی، جرم واحد حجم یک ماده است. برای به دست آوردن حجم از روی جرم و با برعکس چگالی استفاده می­شود. این خاصیت همچنین در روانکاری، برای تشخیص یک نوع روغن و یا برشی از یک روغن و برای تبدیل گرانروی مطلق به سینماتیک (چگالی / گرانروی دینامیک = گرانروی سینماتیک) و نیز در معادله مربوط به محاسبه افزایش دما در یک لایه روغن و معادله محاسبه عدد رینولدز (Reynolds Number)، که تعیین کننده آرام (Laminar) یا متلاطم (Turbulent) بدون جریان یک لایه روغن است، به کار می­رود.

 

انبساط حرارتی (Thermal Expansion) در تفسیر نتایج آنالیز روغن

با افزایش دما، حجم مقدار معینی از روغن زیادتر شده و در نتیجه، چگالی آن کمتر می­شود. میزان این تغییر، به صورت ضریب انبساط حرارتی، برای تعیین حجم مخزنی که روغن در آن قرار گرفته و گرم می­شود مفید است. افراد بی­تجربه اغلب با مشکل سر رفتن مایع به علت عدم پیش­بینی انبساط آن روبرو می­شوند.

 

ضریب الاستیسیته و تراکم­پذیری در تفسیر نتایج آنالیز روغن

ضریب الاستیسیته  (Bulk Modulus, Compressibility)، میزان مقاومت یک مایع را از نظر کاهش حجم بر اثر تراکم نشان می­دهد. کاهش حجم، چگالی را افزایش می­دهد. تراکم­پذیری، عکس ضریب الاستیسیته است، به عبارت دیگر، تمایل مایع یا گاز را برای متراکم شدن نشان می­دهد. ضریب الاستیسیته، به فشار، دما، ساختمان مولکولی و میزان گاز موجود در روغن بستگی دارد. عموماً روغن­های معدنی، غیر قابل تراکم محسوب می­شوند. اما در سیستم­های هیدرولیکی با فشار بالا باید روغنی با ضریب الاستیسیته بالا (تراکم­پذیری کم) به کار می­رود تا انتقال نیرو به صورت کارآمد و دینامیکی انجام شود

 

عدد قلیایی روغن در تفسیر نتایج آنالیز روغن

نتیجه یک روش نیتراسیون که برای تعیین میزان خاصیت قلیایی ذخیره در روغن بکار گرفته می­شود، عدد قلیایی کل نامیده می­شود که به صورت mg KOH/g بیان می­شود. این عدد معرف توانایی یک روغن در خنثی­سازی اسیدهای بدست آمده از اکسیداسیون بوده و بیشتر در ارتباط با روغن­های موتوری مطرح می­شود. عدد قلیایی در روغن­های موتوری معرف میزان ادتیوهای پاک­کننده و متفرق کننده در روغن است و زمانی که عدد قلیائی در اثر کارکرد به نصف میزان اولیه آن برسد، زمان تعویض روغن فرا رسیده است.

 

عدد اسیدی روغن در تفسیر نتایج آنالیز روغن

عدد اسیدی معرف میزان اسیدهای آلی موجود در روغن بوده و یک شاخص اندازه­گیری برای تخمين عمر باقیمانده روغن در حال کار، محسوب می­شود. عمل تعویض روغن زمانی انجام می­شود که مقدار عدد اسیدی روغن به دو برابر میزان اولیه آن رسیده باشد. لازم به یادآوری است که عدد اسیدی اولیه روغن تنها معرف میزان افزودنی­های افزوده شده به روغن نو بوده و تغییرات این عدد در حین کارکرد بسیار مهم است.

 

پایداری در مقابل اکسیداسیون در تفسیر نتایج آنالیز روغن

اکسیداسیون روغن در حضور فلزاتی مانند مس و آهن با دمای بالا تقریبا حتمی است و شدت عمل آن بستگی به میزان پاداش روغن دارد. اما روغن­های خوب پالایش شده نیز قادر نیستند مدت زیادی دماهای بالا را تحمل کنند. اکسیداسیون روغن سبب تولید مواد غیرمحلول مثل لجن و همچنین موادی محلول که عمدتا اسیدهای آلی می­باشند خواهد شد که خود، سرعت اکسید شدن را افزایش می­دهد.

 

طیف تابش اتمی در تفسیر نتایج آنالیز روغن

این آزمایش روشی است برای تعیین و شمارش (سنجش) عناصر فلزی در روغن کار کرده که در نتیجه سایش، آلودگی و یا تخریب ادتیوها بوجود می­آیند. در این روش روغن در ارتباط مستقیم با یک منبع انرژی قرار می­گیرد تا هر کدام از عناصر مقدار مشخصی از انرژی را جذب کنند و بدین ترتیب غلظت عناصر موجود در روغن مشخص می­شود. این نتیجه بیانگر تمام عناصر فلزی نامحلول (حتى ادتیوها) و ذرات آلودگی خواهد بود. تراکم ذرات یاد شده در این آزمایش برحسب PPM اندازه­گیری می­شود و تنوع عناصر، سرعت و دقت از ویژگی­های اصلی این تکنولوژی می­باشد. تنها محدودیت این روش این است که برای ذرات بزرگتر از ۵ میکرون، نتایج قابل قبولی ارائه نمی­دهد. از طرفی از آنجایی که نتایج آزمایش بر روی ذراتی با قطر بزرگتر از ۱۰ میکرون، نتایج غیرطبیعی محسوب می­شود، بنابراین در تعيين عوامل سایش می­بایست به این ذرات توجه شود و تعداد آنها حساب شود.

 

شمارنده ذرات در تفسیر نتایج آنالیز روغن

معمولا بیش از ۸۰ درصد فرسایش­های غیر عادی بدلیل آلودگی روغن می­باشد. بنابراین با اندازه­گیری و کنترل آلودگی، بیشترین حجم از مشکلات قابل پیش­گیری می­باشد. در این روش با عبوردادن روغن از جلوی نور لیزر، تعداد ذرات جامد معلق در روغن در اندازه­های مختلف در یک میلی­لیتر روغن شمارش می­گردند. در مقداری از آلودگی، کد مخصوص به خود را داراست و هر چه بزرگتر باشد به معنی آلودگی بیشتر می­باشد و بالعکس. این شمارش برای ذرات با ابعاد مختلف بطور جداگانه انجام می­شود. این تقسیم­بندی اندازه­ای عبارتست از : بزرگتر از ۲ میکرون، بزرگتر از ۵ میکرون، بزرگتر از ۱۰ میکرون، بزرگتر از ۲۵ میکرون، بزرگتر از ۵۰ میکرون.

 

فرو گرافی مستقیم در تفسیر نتایج آنالیز روغن

در این روش مقدار ذرات فرسایشی فرومغناطیسی موجود در نمونه روغن اندازه­گیری می شوند که به آن تست دانسیته ذرات آهنی (Ferrous Density) نیز گفته می­شود. نتایج تست DRF معمولا بصورت دو عدد DL برای ذرات بزرگتر از ۵ میکرون و Ds به عنوان ذرات کوچکتر از ۵ میکرون گزارش می­شود. سپس از روی این دو پارامتر شاخص پیشرفتگی سایشIs = Index of Severity محاسبه می­شود. برای انجام این تست نمونه روغن از درون لوله­ای که روی یک مگنت با توان بالا قرار گرفته عبور می­کند. ذرات فرومغناطیس بزرگ جذب مگنت شده و در یک سمت لوله جمع می­شوند و ذرات کوچکتر آهنی در انتهای خروجی لوله تجمع می­کنند. در این زمان یک اشعه نوری به لوله تابانده می­شود و آشکارسازهای نوری با اندازه­گیری میزان نور عبوری مقادیر DL و Ds را محاسبه و گزارش می­کنند. مزیت تست DRF اطلاعاتی است که از نتایج آن بدست می­آید. تنها با محاسبه یک اندیس ساده می­توان غلظت ذرات فرسایشی و درصد ذرات بزرگ را بدست آورد. همچنین با بررسی روند نسبت تعداد ذرات آهنی بزرگ به تعداد ذرات آهنی کوچک در طول زمان، می­توان شدت فرسایش تجهیز را بررسی کرد.

فروگرافی مستقیم روغن DRF

آزمایش فرو گرافی مستقیم تکنیکی را به خدمت می­گیرد که بتواند میزان پیشرفتگی سایش غیرعادی را شناسایی نماید. افزایش مقدار آهن بیانگر افزایش تعداد ذرات آهنی است که اندازه آنها کوچکتر از ۱۰ میکرون باشد در صورتی که با انجام این آزمایش تراکم ذرات آهنی بزرگتر از ۱۰ میکرون در کنار ذرات کوچکتر اندازه­گیری می­شود. آنچه برای کارشناس مسئول مراقبت وضعیت اهمیت دارد، نرخ افزایش ذرات درشت در مجموع ذرات می­باشد، بنابراین ابتدا شاخص پیشرفتگی سایش محاسبه می­شود. سپس با مقایسه این شاخص در دوره­های مختلف نمونه­گیری براحتی می­توان نرخ افزایش آن را مشاهده نمود.

 

(IS = (DL + DS) × (DL – DS

مجموع تراکم ذرات آهنی = DL + DS

توزیع اندازه­ای ذرات آهنی = DL – DS

محدودیت انجام این تست برای ذرات غير مغناطیسی مانند ذرات اکسید آهن است که در اثر فرسایش تجهیز در سیستم تولید می­شوند.

شاخص ذرات درشت آهنی در تفسیر نتایج آنالیز روغن

آزمایش شاخص ذرات درشت آهنی، روشی است که طی آن بدون اینکه روغن مصرف شود، از طریق میدان مغناطیسی ذرات آهنی تشخیص داده می­شوند. با اندازه­گیری شاخص ذرات درشت در یک دوره زمانی، می­توان میزان ذرات آهنی تولید شده در سیستم را شناسائی نمود. در این جا اشاره به دو نکته مناسب به نظر می­رسد: اول اینکه بر خلاف تصور معمول، در طی عملکرد هر دستگاهی، حتی در حالتی که وضعیت روغن و دستگاه کاملاً نرمال می­باشد، در نتیجه فرآیند سایش و اصطکاک، مرتباً ذرات فلزی با اندازه­های مختلف (ریز و درشت) از سطوح قطعات جدا شده و وارد روغن می­گردد ولی مقدار آنها از یک حد مشخصی بیشتر نمی­شود. فقط زمانی که در اثر عواملی وضعیت روغن و یا دستگاه از حالت عادی خارج شود، تعداد ذرات رو به افزایش می­گذارد. هر چه سرعت و مقدار این افزایش بیشتر باشد، پایان عمر قطعه نزدیکتر خواهد بود. در این رابطه دانستن نرخ افزایش ذرات درشت آهنی از اولویت بیشتری برخوردار است. این نرخ افزایش را می­توان از طریق آزمایش فرو گرافی مستقیم بدست آورد. مساله دوم پس از مشاهده افزایش­های غیرعادی عناصر، بررسی و شناسایی علت و یا علل آن می­باشد.

 

فرو گرافی مشاهداتی یا تجزیه­ای در تفسیر نتایج آنالیز روغن

فروگرافی تجزیه­ای یک روش کمی برای تعیین غلظت ذرات حاصل از سایش در روغن است. با استفاده از این روش و با توجه به متالوژی قطعات می­توان نوع سایش و منبع آن را در سیستم مشخص ساخت. با رسوب کردن ذرات فلزی درون روغن بر روی یک اسلاید شیشه­ای و مشاهده آنها به وسیله میکروسکوپ نوری اطلاعات بسیار جالبی در خصوص شکل ذرات، اندازه آنها، نوع سایش و علت آن بدست می­آید. در صورتی که اطلاعات کاملی از آلیاژ قطعات دستگاه در دسترس باشد امکان شناسایی محل وقوع سایش نیز میسر می­باشد.

 

آنالیز به وسیله اشعه مادون قرمز در تفسیر نتایج آنالیز روغن

آنالیز به وسیله اشعه مادون قرمز، روش اسپکترومتری برای تعیین آلودگی­های (غیر شیمیایی) ، آب و محصولات حاصل از تخریب روغن است. واکنش اکسیداسیون در روغن (در اثر حرارت) در طول مدت زمان کارکرد آن اتفاق افتاده و انجام این واکنش­ها بصورت زنجیره­ای، به سرعت گسترش می­یابد و تجمع مواد حاصل از اکسیداسیون باعث پایین آمدن کیفیت روغن می­شود. نتیجه این پدیده، بصورت افزایش ویسکوزیته ظاهری و افزایش عدد اسیدی روغن، نمایان می­شود. در اثر وجود ترکیبات نیتروژن در روغن نیز واکنش نیتراسیون به وقوع می­پیوندد که مشابه واکنش اکسیداسیون آثار مخربی در سیستم خواهد داشت.

 

تشخیص و اندازه ­گیری میزان آب در روغن در تفسیر نتایج آنالیز روغن

آلودگی آب مخربتر از آلوده­کننده­های جامد بوده و اغلب عامل اولیه ایجاد خوردگی سطوح اجزای داخلی ماشین­آلات می­باشد. آب علاوه بر اینکه بطور مستقیم روی اجزای داخلی ماشین­آلات اثر گذاشته و موجب فرسایش آنها می­گردد، بلکه با نفوذ به داخل روانکار قادر است بیش از ۸۰ درصد عمر آن را کاهش دهد.

آلوده شدن روغن توسط آب می­تواند مشکلات مختلفی از جمله کاهش کارآیی را به وجود آورد. در صورت وجود میزان بیشتر آب، خواص ضدخوردگی روغن کاهش می­یابد و افزودنی­های حاوی روی از روانکار خارج می­گردند و خواص روانکاری و فشارپذیری روانکار کاهش می­یابد. آب به طرق مختلف می­تواند وارد قسمت­های مختلف موتور شود. ممکن است از طریق هواکش کارتر (در هوای خیلی مرطوب) ، احتراق سوخت، واشر سرسیلندر، کولر روغن، بوش سیلندر و مجاری آب در بلوک سیلندر وارد شود. زمانیکه آب به صورت معلق در داخل روغن­های روانکار وجود داشته باشد به عنوان یک آلوده­کننده شیمیایی تلقی می­شود و بسته به شرایط مختلف اثرات مخرب آن در کاربردهای یاتاقانی می­تواند به حد اثرات مخرب ذرات آلوده کننده رسیده یا از آن نیز فراتر رود.

 

اندازه­گیری دوده سوخت در تفسیر نتایج آنالیز روغن

اندازه­گیری مقدار دوده سوخت در روغن موتورهای دیزل یک روش بسیار خوب برای تعیین بازدهی احتراق در موتور است. آزمایش دوده سوخت در مشخص کردن نسبت صحيح سوخت به هوا و یا ناهنجاری­های دیگر موتور کمک می­کند. نسبت نامناسب سوخت به هوا ، کیفیت پایین سوخت ، فرسودگی رینگ­های کمپرس، اشکالات راهنمای سوپاپ دود و مکش ، ضریب تراکم پایین، تنظیم ناصحیح انژکتور، مسدود شدن فیلترهای هوا، ساییدگی بیضوی شکل سیلندرها و معیوب بودن کولر روغن از جمله دلایل ایجاد دوده سوخت است.

منبع: سمیرا معصومی آذر کارشناس راه‌آهن – گروه کنترل کیفیت رجا ” بررسی مشکلات آنالیز روغن در واگنهای مولد برق Evaluation problems of oil analysis in electric generator wagons”

رضا توکلی مقدم، سهراب حیدری پرستار، ولى اله رضایی، امیرعباس یزدانی ” بهره‌وری اقتصادی پایش وضعیت (CM) با بکارگیری تکنیکهای آنالیزروغن (Oil Analyzing) ” سومین کنفرانس تخصصی پایش وضعیت و عیب یابی ماشین‌آلات – اسفند ۱۳۸۷ – دانشگاه صنعتی شریف

گرچه تمام سعی خود را در صحت نشر محتوای سایت می کنیم اما بی نقص و کامل بودن محتوای این مقاله مستلزم همیاری شماست. لطفا در قسمت نظرات در جهت بهبود مطالب مقاله ” تفسیر نتایج آنالیز روغن” ما را راهنمایی نمایید.

Telegram
WhatsApp
LinkedIn

8 دیدگاه در “مقاله تخصصی تفسیر نتایج آنالیز روغن

  1. مهتاب گفت:

    بسیار عالی

    1. سلام خانم عفتی
      از شما ممنونیم که برای یادگیری خودتون این وبسایت رو انتخاب کردید.

  2. 9368049041 گفت:

    خیلی مفید بود

    1. نظر لطف و محبت شماست

  3. سید حسن گفت:

    سلام جناب مهندس
    بابت مطالب مفیدی که در سایت قرار دادید تشکر وسپاس
    سوال : برای تفسیر نتایج روغن های صنعتی محدوده استاندارد برای روغن ها به چه شماره استانداردی باید رجوع کرد ؟
    مثلا محدوده رنج عناصر فرسایشی و یا شاخص فرسایش و غیره ؟

    1. سلام
      وقتتون بخیر
      خوشحالم که دوست داشتید این مقاله رو
      برای تفسیر نتایج روغن های صنعتی استاندارد ASTM پروتکل های سودمندی رو ارائه کرده
      به عنوان مثال در مورد توربین گازی و توربین بخار ASTM D 4378 ارائه شده است.

  4. محسن تشکری بافقی گفت:

    خیلی خیلی ممنون

    1. سپاس گزارم از شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.