نابالانسی کوپل (Couple Unbalance)

در آنبالانسی کوپل (Couple Unbalance)، که به آنبالانسی زوج نرو آنبالانسی گشتاور نیز شناخته میشود، نقاط سنگین به گونه‌ای در ماشین دوار پراکنده‌ شده‌اند که در دو صفحه کاملاً مخالف، اما در شعاع‌های یکسان قرار دارند. بنابراین شفتی که دچار آنبالانسی کوپل شده باشد، ممکن است در حالت ساکن، بالانس به نظر برسد؛ زیرا محور دوران، محور مرکز جرم شفت را در مرکز آن قطع می‌کند. اما هنگامي كه چرخش شفت شروع شود، نيروي گریز از مرکز وابسته به نقاط سنگين مخالف هم، به‌صورت كوپلي به شفت اعمال میشود. این نیرو با سرعت چرخش شفت، رابطه مستقیم دارد و به همین دلیل، همیشه در طیف فرکانسی، X1 مشاهده می‌شود و معمولاً شاخص است.

همچنین چرخش كوپل باعث می‌شود نيروهاي متناوب خارج از فازي ایجاد شوند كه روي یاتاقان‌های تکیه‌گاه عمل میكنند. يعني نيرويي كه به يك ياتاقان وارد میشود، هميشه در خلاف جهت ياتاقان ديگر است. در نتیجه، شفت از يك سمت به سمت ديگر نوسان میكند. از این رو، در اندازه‌گیری‌های انجام‌شده از بیرینگ‌های دو طرف شفت، چه در جهت افقی (y) و چه در جهت عمودی(x)، باید اختلاف فاز 180 درجه دیده شود. همچنین اختلاف فاز تقریبی بین خوانش‌های جهت افقی (y) و عمودی (x) در هرکدام از بیرینگ‌ها،90 درجه است. اگر فرکانسی که ماشین در آن بهره‌برداری می‌شود، از اولین فرکانس بحرانی ماشین کمتر باشد، دامنه ارتعاشات اندازه‌گیری‌شده در جهت‌های محوری و شعاعی، متناسب با مربع سرعت دورانی شفت رشد می‌کند. در صورت انجام عملیات بالانس، جرم اصلاحی برای رفع عیب آنبالانسی کوپل، حداقل باید در دو صفحه اعمال شود.

سیگنال حوزه زمان این عیب در واحد سرعت، به شکل سینوسی است؛ البته به شرطی که عیوب دیگر مانند لقی و ناهم‌محوری، در ماشین وجود نداشته باشد.

 

طیف فرکانسی نابالانسی کوپل

نابالانسی کوپل

 

Telegram
WhatsApp
LinkedIn

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.